Leğen kemiğinin bulunduğu bölgede bulunan bağırsaklar, yumurtalıklar, idrar torbası, rahim ve tüplere ait patolojilerle alakalı ağrılar olup genellikle kasıkta veya karın bölgesinde hissedilir.
Pelvik bölge, kadınlarda üreme fonksiyonları için oldukça önemli organların bulunduğu bir bölgedir, ani başlangıçlı olabileceği gibi, uzun zamandan beri var olan, kronik ağrılar şeklinde olabilir. Pelvik ağrı, genellikle karın bölgesinde hissedilir ve kas kasılması ile kramp tarzı ağrılar ile kendini gösterebilir. 6 aydan fazla süren ve yaşam kalitesini etkileyen ağrılar kroniktir ve tıbbi yardım gerektirir.
Sıklıkla adet döneminde, kimi zaman soğuğa maruziyette ya da farklı sorunlardan kaynaklanan durumlar ortaya çıktığında yaşanabilmektedir. Zaman zaman bulantı, terleme, kusma da ağrıya eşlik edebilir.
Kronik Pelvik Ağrı
Göbek deliğinin altı ile leğen kemiği arasında 6 aydan daha uzun süren ağrı olarak tanımlanmaktadır. Kronik Pelvik Ağrı kadınlar arasında en sık görülen medikal problemlerden biridir. Kronik Pelvik Ağrılı kadınların %25’i her ay 2-3 günü yatakta geçirmektedir. Bu kadınların yaklaşık yarısı günlük aktivitelerine her ay 1 gün ya da daha uzun süre ara vermek zorunda kalabilirler. %90’ı ilişki sırasında ağrı hisseder. Kronik pelvik ağrının birçok sebebi olabilir. Eğer kronik pelvik ağrı başka bir sağlık problemine bağlı ortaya çıkıyorsa, bu problemin tedavi edilmesi ağrının geçmesi için yeterli olacaktır.
En Sık Nedenleri
Endometriozis: Rahim içini döşeyen tabakanın (endometrium) rahim dışında bulunmasıdır. Hormonal değişime bağlı olarak bu dokular aynı rahim içi tabaka (endometrium) gibi kalınlaşır, dökülür ve kanar. Fakat rahim içinde olduğu gibi bu dokular vagina yoluyla dışarı atılamadığı için karın içerisinde ağrılı kistlere ya da yapışıklıklara neden olarak kronik pelvik ağrıya sebep olabilirler. Yumurtalık ve rahimin etrafında çok ciddi yapışıklıklara neden olabilir. Endometriozis hiç şikayet vermeyebileceği gibi, adet sırasında çok şiddetli ağrı, ağrılı idrar yapma, ağrılı dışkılama, ağrılı cinsel beraberlik ile de karşımıza çıkabilir.
Ağrılı Pelvik Taban Kas Spazmı: Aynı bacakta görülen kramplar gibi, leğen kemiğinin içinde, rahmi, mesaneyi, rektumu tutan pelvik taban kaslarında kasılma ve buna bağlı şiddetli ağrı görülmesi durumudur. Tek veya çift taraflı görülebilir. Tanısı jinekolojik muayene ile konulur.
Pelvik Enflamatuar Hastalık (Kronik): Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar, uzun süren, devam eden enfeksiyonlara, pelvik organlarda, yumurtalık ve rahim etrafında şiddetli yapışıklıklara neden olabilir. Bu nedenle de hasta da ağrı görülebilir.
Myomlar: Rahimin iyi huylu tümörleridir. Alt karında ağırlık ve baskı hissine neden olabilirler.
İrritabl Barsak Sendromu: Şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi semptomlar irritabl barsak sendomu ile ilişkili olabilir, bu da pelvik ağrı ve baskıya sebep olabilir
Ağrılı Mesane Sendromu (İnterstisyel Sistit): bu durum mesanede tekrar eden ağrı ve sık idrara gitme ihtiyacı ile ilişkili olabilir. Mesaneniz doluyken ağrıyı hissedip boşalttığınızda ağrınız geçici olarak düzelmesiyle tecrübe edebilirsiniz. Tanıda kamera ile mesanenin içinin incelenmesi ve bir dizi testler yapılır.
Pelvik Konjesyon Sendromu: Rahim ve yumurtalıkların etrafındaki genişlemiş, varis tipi damarlar ağrıya neden olabilir. Bu hastalarda bacaklarda, baldırlarda ve perinede de varisler görülebilir.
Karın ön duvarı ağrıları: Özellikle eski ameliyatlara bağlı nöröpatik ağrı (aynı şeker hastalığında ayaklarda görülen şikayetler) burada da görülebilir. Tanısı ve tedavisi diğer tüm nedenlerden oldukça farklıdır.
Psikolojik faktörler: depresyon, kronik stres ya da cinsel fiziksel taciz kronik pelvik ağrı riskini arttırabilir. Duygusal stres ağrıyı kötüleştirir, kronik ağrıyla yaşamak duygusal strese neden olur ve kısır döngü oluşur.
Bunlara rağmen birçok vakada kronik pelvik ağrıyı tek bir sebebe bağlamak mümkün olamamaktadır. Bu gibi durumlarda tedavinin amacı ağrıyı ve diğer semptomları azaltarak yaşam kalitesini yükseltmek olmalıdır.